ŽEGNANJE TRAKTORJEV 2023

Na konjeniški parceli na Breznici smo traktorje žegnali tudi letos.

Traktorji so del kmečkega življenja in najbrž si nihče od kmetov, še vrtičkarji na mini traktorskih kosilnicah, ne morejo predstavljati življenja kot nekoč, dela s konjskimi in volovskimi močmi. Najmanjši štirikolesniki z vrezanimi pnevmatikami skrbijo za naše sadovnjake in manjša dela na poljih in vrtovih, tisti stroji s kolesi višjimi od človeka pa obdelajo prostrane travnike in njive.

Večkrat se je izkazalo, da je žegen farnega župnika še kako dobrodošel, saj se ob nesrečah pri delu večkrat zazdi, da te je bog »skoz ta velk oken pogledal« in ti je bilo prizaneseno najhujše. Žegnanje traktorjev v župniji pod Stolom se je pričelo leta 2015 na kresni večer. Teh osem let vsakoletni žegen pri nas kar dobro drži in na srečo lahko zatrdimo, da do nesreč pride malokrat. Sodbo, ali je po sredi božja previdnost ali pamet vsakega posebej pa prepuščam vam.

Tudi v tem letu je s škropilnikom v roki požegnal mašince na štirih kolesih naš župnik Gašper Mauko. Imel je kar precej dela, da je podelil blagoslov okrog 25 manjšim, večjim, bolj ali malo manj rabljenim in predvsem vsem nališpanim traktorjem ter njihovim lastnikom.

Bog daj, da bo tudi tokrat držalo kot pribito.

KK Stol, Meta Zupan

Stopite v stik

Pokličite nas ali pa pustite sporočilo. Prizadevamo si odgovoriti na vsa vprašanja v najkrajšem možnem času.
    *Z uporabo tega obrazca se strinjate s splošnimi pogoji