ŽEGNANJE KONJ 2022

Na praznik svetega Štefana smo 26. 12. 2022 lahko žegnanje konj tradicionalno izvedli v neokrnjeni obliki tudi na Breznici.

Sveti Štefan, mučenec, naj bi ukrotil divjega konja z znamenjem križa in tako nadomestil svojega poganskega prednika ter prevzel zavezništvo nad konji. V Sloveniji naj bi bilo 37 cerkva sv. Štefana.

Na dan svetega Štefana kmetje peljejo blagoslovit lepo okrašene konje. Z njimi jezdijo ali se zapeljejo okoli cerkve, jih blagoslovijo pred njo, pri obredu blagoslovijo še sol in vodo. Sol potresejo po polju in hkrati kropijo blagoslovljeno vodo, »da suho vreme ne bi škodovalo«.

Da bo žegen držal za okoli 50 konj in ponijev ter njihovih lastnikov večinoma iz občine Žirovnice  je poskrbel župnik Gašper Mauko, ki jih je ob mimohodu na parkirišču pod Brezniško cerkvijo na lep, topel dan po obredu blagoslovil in dodobra poškropil z blagoslovljeno vodo ter obdaril z vrečko soli. Konjeniki so odjahali ali se peljali do Doslovč in se vrnili na konjeniško parcelo, kjer se je nadaljevalo druženje do poznih ur. Raztresanje Štefanove soli po poljih pa je bilo v dobri veri prestavljeno na naslednji dan.

V Angliji se na štefanovo, ki mu pravijo »Boxing Day«, tudi obdarujejo. V preteklosti so morali duhovniki na ta dan sprazniti skrinjice za miloščino in prispevke vernikov darovati revežem, bogataši ostanke božičnih pojedin spraviti v škatle in jih podariti svojim služabnikom. V Angliji, Avstraliji in Kanadi ta praznik še živi, darila pa dobijo trgovci, služinčad in prijatelji.

Pri nas v vzhodnem delu države pa velja med drugim vraža, da če hočeš ostati mlad in lep, se moraš na štefanovo zjutraj umiti v mleku. Ste se? Bomo preverili na štefanovo 2023. Vabljeni!

Konjeniški klub Stol, Meta Zupan

Fotografije si lahko ogledate v “Galeriji”

Stopite v stik

Pokličite nas ali pa pustite sporočilo. Prizadevamo si odgovoriti na vsa vprašanja v najkrajšem možnem času.
    *Z uporabo tega obrazca se strinjate s splošnimi pogoji