JURJEV SEMENJ V GORJAH

Po treh letih je bilo v Gorjah 23. aprila 2023 zopet slišali peketanje kopit.

Tradicionalni  dvodnevni Jurjev semenj, ki v Gorjah poteka že vrsto let, je po treh letih zopet poskrbel za obilo dogajanja. Sobota je bila namenjena obisku stojnic, Pomladanskemu krosu in rajanju do poznih ur ob zvokih ansambla Maxi ter skupine Calipso, nedelja pa je bila v znamenju konj.

Medtem ko se je v farni cerkvi sv. Jurija odvijala sveta maša, so se na prostoru pod Višelnico zbirali ljubitelji konj. Še zadnje urejanje dokumentacije, pozdravi znancev, rdeč nagelj za okras, pa so bili konji z jahači in vozniki nared za vožnjo skozi špalir gledalcev od blizu in daleč.

Lepo vreme je v povorko zvabilo preko 100 konj. Po blagoslovu živali pri kapelici nasproti cerkve so na pot skozi vas do prireditvenega prostora pod osnovno šolo najprej krenile zastave, nato narodne noše in Gorjanska godba, za njimi vprege ter jahači. V mimohodu je bilo predstavljenih tudi 8 vpreg in 20 jahačev Konjeniškega kluba Stol. Vpregam Poldeta Zupana, Valentina Zupana, Jankota Vidica, Jožeta Podlipnika, Janeza Peternela, Bogdana Mencingerja, Roka Murnika in družine Novak, so se pridružili jahači jahalne šole Zima, družine Novak in družine Mežnarec s prijatelji. Da pa je bilo vse še bolj slovesno in ni bilo vse sobotno lišpanje konj in opreme zastonj, se je v spremstvu naših konjenikov peljal tudi župan Gorij Peter Torkar z ženo.

Druženje se je nadaljevalo ob zvokih Godbe Gorje, Gorjanskih 5 in Gorenjskega kvinteta na parceli ob prireditvenem prostoru, ob malici in pijači ter obilo dobre volje.  Z obljubo, da se vidimo zopet prihodnje leto, so se konjeniki pozno popoldne odpravili nazaj na levi breg Save, v štale, da poskrbijo za živali, ki jim prinašajo toliko lepih trenutkov in zadovoljstva.

KK Stol, Meta Zupan

Stopite v stik

Pokličite nas ali pa pustite sporočilo. Prizadevamo si odgovoriti na vsa vprašanja v najkrajšem možnem času.
    *Z uporabo tega obrazca se strinjate s splošnimi pogoji