EKSKURZIJA KK STOL NA PRIMORSKO

Besedi na L kot Lipica in Lokev sta tudi za konjenike zelo posebni.

V soboto, 14. oktobra je z Vandrovcem po Primorski vodeno vandralo 40 članov KK Stol. Jutranji odhod in vožnja do Lokev na Krasu, kjer so si ogledali dobrote Pršutarne s’Krasa. Po predstavitvi postopka sušenja mesa je sledila bogata degustacija pravega Krapkega pršuta, ki ga je bilo obvezno potrebno poplakniti s kozarcem dobrega vina.

Pot jih je vodila naprej  v Lipico, kraj, kjer so usodo belih konjev krojili Habsburžani. V 16. stoletju, v času ko je konj predstavljal moč, veličino in bogastvo in je imel veliko vlogo v življenju človeka, je zapuščen letni dvorec postal dvorna kobilarna.

Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki nepretrgoma vzreja eno najstarejših kulturnih pasem konj. Kot taka nosi izjemen pomen kulturno zgodovinske in naravne dediščine, tako za  slovensko, kot širše evropsko okolje.

Z ogledom gradu Miramare in botaničnega tropskega parka, ki ga je oblikoval nadvojvoda Maksimiljan, brat avstrijskega cesarja Franca Jožefa in poznejši mehiški kralj, je pot vodila naprej do zamejskih Slovencev blizu Trsta.

Topel, sončen dan se je prelil v večer, zato so domače dobrote in dobra družba na kraški kmetiji še kako prijali. Siti, odžejani in vsak s kakšnim kosom suhega mesa v torbi so se zadovoljni vrnili domov pod Karavanke, kjer je veter doma.

Mogoče pa vzklije kakšna ideja o npr. Karavanškem pršutu?

Meta Zupan

Stopite v stik

Pokličite nas ali pa pustite sporočilo. Prizadevamo si odgovoriti na vsa vprašanja v najkrajšem možnem času.
    *Z uporabo tega obrazca se strinjate s splošnimi pogoji