DIRKE NA ŠTIRIH KOLESIH MALO DRUGAČE

V nedeljo, 16.oktobra 2022 smo na konjeniški parceli gostili tekmovanje vpreg.

Po oblačni soboti nas je v nedeljo razvajalo sonce, kot se za tak dan tudi spodobi. Člani Konjeniškega kluba Stol so se v sodelovanju s Konjeniško zvezo Slovenije ter Kobilarno Lipica izredno potrudili z organizacijo dogodka, kakršnega pod Karavankami še nismo gostili.

Glavno besedo so imele konjske eno- in dvovprege, ki so se v več kategorijah potegovale za naslov CAN-1 državnega prvaka ter pokal KK Stol.

Konji so se uporabljali za vožnjo veliko prej kot pa za jezdenje. Ko so vprežna vozila izgubila osnovno vlogo prevoza, se je vožnja spremenila v hitro razvijajočo se športno disciplino. Vožnja, ki je postala samostojna disciplina leta 1970, je najstarejša disciplina konjeniških tekmovanj.

Je disciplina brez jahača. Voznik sedi na kočiji z vpreženim enim konjem ali ponijem, s parom ali štirimi konji.

Sodobna tekmovanja v vožnji vsebujejo tri faze:

  • dresuro, ki se odvija v maneži velikosti 100m x 40 m z izvajanjem predpisane poti v pravilnem hodu. Ocenjuje se gladkost in točnost prehodov, zamah, poslušnost konj in dejstva voznika,
  • maraton, ki je najbolj spektakularen del tekmovanja, ki se odvija na do 18 km dolgi progi z ostrimi zavoji, strminami, vodnimi in naravnimi kot tudi umetno izdelanimi ovirami ter
  • spretnostna vožnja(stožci), kjer se preverja voljnost in vodljivost konj na progi sestavljeni iz stožcev, ki jo morajo vozniki prevoziti s čim manj napakami v predpisani hitrosti.

Državno tekmovanje CAN-1 je potekalo z eno- in dvovpregami profesionalnih voznikov, ki so zastopale KK Kras, KK Suprinn, Kobilarno Lipica, KK Krka Novo in KK Velenje, potekalo pa je v treh kategorijah. Vsak tekmovalec je odpeljal tekmo A – dresuro ter tekmo C – spretnostno vožnjo, saj izvedba maratonske vožnje trenutno pod Stolom še ni mogoča.

V kategoriji otroci (enovprega) si je naziv državnega prvaka privozil Jaka Tavčar (KK Kras), na 2. mesto se je uvrstila Lina Ujčič Vrhovnik (KK Suprinn).

V kategoriji člani – enovprega si je naslov državnega prvaka privozil Miha Tavčar (Kobilarna Lipica), ki med vrsto domačih in mednarodnih lovorik lahko prišteje tudi naslov evropskega in svetovnega prvaka, podprvak je postal Janez Peternel iz Globokega (Kobilarna Lipica), 3. mesto pa Robert Vrhovnik (KK Suprinn).

V kategoriji člani – dvovprega je še drugič najuspešnejše vodil konje Miha Tavčar (Kobilarna Lipica), 2. mesto pa je pripadlo Marku Memonu (Kobilarna Lipica).

Dan se je nadaljeval s tekmovanjem neprofesionalnih voznikov vpreg za pokal KK Stol. Tudi tu je bilo zelo napeto, saj je stroga tričlanska komisija Konjeniške zveze Slovenije budno bedela nad udejanjanjem konj in voznikov, tako da je prišlo tudi do diskvalifikacij med samim tekmovanjem.

V disciplini enovpreg je slavil voznik Jože Podlipnik (Dobro Polje), 2. mesto je zasedla Meta Zupan (KK Stol), tretje mesto je ostalo zaradi diskvalifikacij nezasedeno.

             

Z dvovprego je brez napak odpeljala progo Meta Zupan (KK Stol), 2. mesto si je v hudi konkurenci privozil Polde Zupan (KK Stol), 3. pa je pripadlo Mihu Skubcu (KK Višnja Gora).

   

Sodelujočim se zahvaljujemo za udeležbo in čestitamo ob uspehih.

Po vseh napetih trenutkih smo se ob hrani in pijači zadovoljni prijetno sprostili ob zvokih harmonike, kar pa ne bi bilo mogoče brez vseh pridnih rok. Vsem, ki so kakorkoli pripomogli k organizaciji dogodka, se iskreno zahvaljujemo.

Meta Zupan KK Stol

Fotografije: Ferdo Kikelj

Stopite v stik

Pokličite nas ali pa pustite sporočilo. Prizadevamo si odgovoriti na vsa vprašanja v najkrajšem možnem času.
    *Z uporabo tega obrazca se strinjate s splošnimi pogoji