Dan slovenskega hladnokrvnega konja

Tokrat so se organizatorji, Združenje rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme (ZRKSHP) odločili, da bo na povabilo KK Stol Dan slovenskega hladnokrvnega konja potekal na konjeniški parceli na Breznici, 13. 9. 2020.

V dopoldanskem delu  je potekalo ocenjevanje in sprejem 3-letnih žrebic v A rodovnik, kjer so morale pred strogimi očmi rejske komisije kandidatke zadostiti kriterijem rejskega programa v telesnih proporcih, izgledu, karakterju in hodu.

V drugem delu je bil pripravljen delovni test za žrebce in žrebice SHL pasme. Za uspešno opravljen test je bilo potrebno pokazati poslušnost pri vpreganju, spretnost in vodenje v vpregi ter obvladanje vlečenja hloda na dolgih vajetih. Torej spretnosti, ki jih le poredko vidimo drugače kot pri obujanju starih običajev.

Znanje in veščine so prišli demonstrirati udeleženci iz cele Slovenije, Konjeniški klub Stol je zastopal Primož Tavčar.

Zmagovalcem sta pokale podelila župan Občine Žirovnica g. Leopold Pogačar ter predsednik KK Stol Leopold Zupan.

V nadaljevanju se je KK Stol na pobudo Konjeniške zveze Slovenije, s ciljem približati konjeniški šport ljudem, odločil organizirati dan odprtih vrat z naslovom Na konju v novo šolsko leto.

Člani konjeniškega kluba so ob krasnem vremenu in čudovitem ambientu, upoštevajoč priporočila NIJZ glede trenutne situacije, prikazali nekaj najpogostejših delovnih nalog konjev v današnjem času.

Janko Vidic je z dvovprego popeljal obiskovalce z lojtrnikom »avtobusom« po cesarski cesti, Tine Zupan je zapregel v lojtrnik kobilo Nino, z zapravljivčkom so se kot v starih časih vozili z Leopoldom Zupanom, prikaz terenskega jahanja je pripravilo 7 konjev Jahalne šole Zima in Žiga Golob, prikaz opravil, kot so čiščenje in sedlanje konja ter delo s konjem v maneži pa je demonstrirala Jahalna šola Urške Svetina.

S strani Leopolda Zupana in Zdeneta Svetine je bilo predstavljeno tudi delovanje Konjeniškega kluba Stol.

Skozi čas se je vloga konj v sodelovanju s človekom močno spreminjala, od bojnega orožja, orodja potovanja do športnega junaka in terapevtskega pomočnika. Dejstvo pa je, da je vsak trenutek s to elegantno, veliko in plašno živaljo dragocen in blagodejen.

Pridite in se prepričajte tudi vi.

Stopite v stik

Pokličite nas ali pa pustite sporočilo. Prizadevamo si odgovoriti na vsa vprašanja v najkrajšem možnem času.
    *Z uporabo tega obrazca se strinjate s splošnimi pogoji